• ПОЛТИНА ІДЕНТИЧНІСТЬ

    Основні підходи до визначення політичної ідентичності в західних, російських та українських дослідженнях. Взаємозалежність політичної культури та політичної ідентичності. Політична культура як база державної ідентичності. Політична культура індивіда, політична культура суспільства, види та типи політичної культури. Суть поняття та основні функції політичної ідентичності. Класичні фактори формування політичної ідентичності (індивідуальна мобільність; соціальне оточення; професійна група;  місце проживання; етнічний фактор). Партійна ідентичність. Ситуаційна та трансверсальна політична ідентичність. Інструментарій оцінки політичної ідентичності. Зовнішньополітична ідентичність держави та особливості її формування.

    Трансформація та транзитивність як ознака сучасного світу. Тенденції трансформації базових основ національної держави. Концептуальні  дослідження політичних трансформацій в пострадянських країнах західних, російських та українських науковців. Персоніфікація політичної ідентичності як загроза демократії. Загальні тенденції та відмінності руйнування старих і формування нових ідентичностей на пострадянському просторі. Основні фактори порушенні єдиної ідентичності: Розшарування поколінь. Регіональне розшарування. Соціальне розшарування. Ідейно-політичне розшарування.

    Розпад СРСР та формування Російської Федерації. Ламання традиційного укладу як основна причина соціокультурному розколу. Системно-структурні зміни в соціальних ідентифікаціях російського населення. «Радянська» модель ідентифікації: історія та сучасність. Стан порушення єдиної ідентичності населення Російської Федерації за наступними підставами: розшарування поколінь, регіональне розшарування, соціальне розшарування, ідейно-політичне розшарування. Особливості національної та етнічної ідентифікація в РФ та інших пострадянських і постсоціалістичних країнах.

    Внутрішньополітична та зовнішньополітична компонента європейської ідентичності. Європейський досвід формування колективної ідентичності. Європейська стратегічна культура як продовження й розвиток «культури компромісу» і здорового глузду. Формування та перспективи розвиту спільної європейської стратегічної культури. Дискусії про набуття спільної європейської ідентичності. Етапи становлення спільної європейської ідентичності. Моделі формування європейської ідентичності (німецька, англійська, французька). Ідентифікаційні кризи сучасного європейського суспільства. Причини нерівномірного розповсюдження європейської ідентичності на теренах Європейського Союзу. Проекти побудови спільної європейської ідентичності.


Попередній розділ
НАЦІОНАЛЬНА ТА РЕЛІГІЙНА ІДЕНТИЧНОСТІ
Наступний розділ
ГЕНДЕРНА ІДЕНТИЧНІСТЬ